Εντυπωσίασε η διάλεξη του Δρ. Γκάρι Φόλεϋ στην Κοινότητα Μελβούρνης

Εντυπωσίασε η διάλεξη του Δρ. Γκάρι Φόλεϋ στην Κοινότητα Μελβούρνης

Δρ. Γκάρυ Φόλεϋ
Δρ. Γκάρυ Φόλεϋ

Έκκληση για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και τεχνουργημάτων ιθαγενών της Αυστραλίας που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, έκανε ο διακεκριμένος ιθαγενής ακαδημαϊκός και ακτιβιστής Δρ.  Γκάρι Φόλεϋ, σε διάλεξη που έδωσε στα εγκαίνια της νέας σειράς Σεμιναρίων Ελληνικής Ιστορίας και Πολιτισμού, που προσφέρει για πέμπτη συνεχή χρονιά η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας.

Σε μια επιτυχημένη εκδήλωση, την Πέμπτη το βράδυ, στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού, στην οποία συμμετείχαν περισσότερα από 200 άτομα, ο Δρ.  Φόλεϋ αναφέρθηκε στην πρώτη γνωριμία του με τους Έλληνες της Αυστραλίας, καθώς και στην υποστήριξη που είχε από την Κοινότητά μας στην εκστρατεία του για την επιστροφή τεχνουργημάτων των ιθαγενών που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο.

Καλωσορίζοντας το κοινό, ο επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής των Σεμιναρίων Δρ. Νίκος Ντάλλας, αναφέρθηκε στο φετινό πρόγραμμα διαλέξεων, το οποίο όπως είπε, περιλαμβάνει μια σειρά από ενδιαφέρουσες ομιλίες με διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και ειδικούς σε διάφορους τομείς, ένας αριθμός των οποίων προέρχονται από άλλες Πολιτείες της Αυστραλίας.
«Προσπαθούμε να εμπλουτίσουμε τα σεμινάρια με ενδιαφέρουσα θεματολογία, παρουσιάζοντας και ομιλητές από όλη την Αυστραλία,» είπε.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης Βασίλης Παπαστεργιάδης
Ο πρόεδρος της Κοινότητας Βασίλης Παπαστεργιάδης απηύθυνε τον χαιρετισμό του στα Ελληνικά, υιοθετώντας την εκστρατεία «Μιλάμε Ελληνικά το Μάρτιο», στην οποία συμμετέχει και η Κοινότητα.  Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη σημασία που είχε η παρουσία του Δρ Γκάρι Φόλεϊ στην Κοινότητα καθώς και το θέμα της διάλεξής του, τόνισε ότι σύντομα αντίγραφα των Μαρμάρων του Παρθενώνα πρόκειται να τοποθετηθούν στην πρόσοψη του νέου κοινοτικού κτιρίου. «Εμείς θα φέρουμε τα Μάρμαρα στην Κοινότητα,» είπε χαριτολογώντας.

Παρουσιάζοντας τον Δρ Φόλεϊ στο κοινό, ο καθηγητής Νίκος Παπαστεργιάδης από το Πανεπιστήμιο της Μελβούρνης,  αναφέρθηκε στις δραστηριότητες και τους αγώνες του για τα δικαιώματα των Αμπορίτζινις, στην προσωπικότητά του και στην προσωπική φιλία τους. Στάθηκε ιδιαίτερα στη γνωριμία τους και στο γεγονός ότι ο Δρ Φόλεϊ υπήρξε μαθητής του στο πανεπιστήμιο όταν εκπόνησε τη διδακτορική του διατριβή.

Ο Δρ. Νίκος Παπαστεργιάδης
Ο Δρ. Νίκος Παπαστεργιάδης

 

 

 

 

 

 

 

Στη διάλεξή του ο Δρ.  Φόλεϋ μίλησε για την πρώτη γνωριμία του με τους Έλληνες και στην υποστήριξη που είχε από τους Έλληνες της Αυστραλίας και την Ελληνική Κοινότητα Μελβούρνης στον αγώνα του για την επιστροφή τεχνουργημάτων των ιθαγενών της Αυστραλίας, που βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο, ενώ δήλωσε εντυπωσιασμένος από τη φιλοξενία των Ελλήνων.

Στάθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση του Βρετανικού Μουσείου να επιστρέψει στους ιθαγενείς τα τεχνουργήματα αυτά, αλλά και σε περιστατικό με μοναδικά χαρακτικά σε φλοιό δέντρου από ιθαγενείς της Πολιτείας της Βικτώριας, που εντοπίσθηκαν να είναι πεταμένα εδώ και 150 χρόνια σε ένα ντουλάπι του Βρετανικού Μουσείου.
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στο δίκαιο ελληνικό αίτημα για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, σχολιάζοντας το γεγονός ότι ονομάζονται και «Ελγίνεια Μάρμαρα». «Είναι πρωτάκουστο να έχουν το όνομα του ανθρώπου που τα έκλεψε από την Ελλάδα,» είπε και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό.

1 COMMENT

  1. Bravo!! The greeks from GREECE say thanks to the greeks in Australia.I’ve always been impressed that the greeks there speak good Greek – that means that their parents take good care for this. Complimenti !!

Leave a Reply