«Εφυγε» η Άννα Μάθιους

«Εφυγε» η Άννα Μάθιους

Στα 82 της χρόνια άφησε, την Τετάρτη το απόγευμα, την τελευταία της πνοή, η οραματίστρια της παροικίας μας, Άννα Μάθιους. «Έφυγε μέσα στο σπίτι της», είπε ο Ιάκωβος Φρονίστας, μιλώντας για την Άννα Μάθιους, που τα τελευταία δυόμισι χρόνια βρισκόταν ως τρόφιμος στην Πρόνοια, το γηροκομείο που η ίδια έχτισε, με κύρια υλικά, την επιμονή της, την υπομονή της και την αγάπη της για τους «γέροντες» όπως αποκαλούσε τους ηλικιωμένους της ελληνικής παροικίας.
Σε εποχές που η γυναικεία παρουσία στα δρώμενα τόσο της παροικίας όσο και της αυστραλιανής κοινωνίας γενικότερα, ήταν περιορισμένη, η Άννα Μάθιους πολέμησε δυναμικά για να εδραιώσει υπηρεσίες για ηλικιωμένα άτομα. Τότε λίγοι μοιράζονταν το όραμά της, λίγοι καταλάβαιναν πόσο μακριά έβλεπε…
Η Άννα Μάθιους γεννήθηκε στην Αθήνα και μετανάστευσε στην Αυστραλία το 1947. Στα 24 χρόνια της παντρεύτηκε και ένα χρόνο αργότερα απέκτησε την μοναχοκόρη της, Σούλα. Στα 43 της χήρεψε. Η ζωή της δραστήριας Άννας μπορεί να ήταν μοναχική σε προσωπικό επίπεδο, αλλά αυτή ήταν μία συγκυρία της τύχης που η Άννα μετέβαλε σε πλεονέκτημα. Στα μέσα της δεκαετίας του ’60 βρήκε διέξοδο για να διοχετεύσει την αστείρευτη ενέργειά της, αλλά και την μεγάλη της αγάπη που λεγόταν προσφορά. Διετέλεσε δασκάλα στα σχολεία της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτωρίας και ήταν ένα από τα ιδρυτικά στελέχη της Αυστραλοελληνικής Πρόνοιας. Τιμήθηκε από την αυστραλιανή Πολιτεία με το μετάλλιο Order of Australia (ΟΑΜ) καθώς και με το Centenary Metal, αναγνωρίστηκε το 2000 σε ειδική έκδοση αφιερωμένη στις μεγάλες γυναικείες προσωπικότητες της χώρας ως μία από τις πλέον σημαντικές γυναίκες της Αυστραλίας, αλλά η Άννα παρέμεινε ταπεινός υπηρέτης της παροικίας, όπου αυτή την είχε ανάγκη.
Η Άννα δεν πολεμούσε για το παρόν. Πάντα αγωνιζόταν για το μέλλον της παροικίας. Ήταν κάπου στα τέλη της δεκαετίας του ’60 όταν ξεκίνησε τον αγώνα της για τους γέροντες. Τότε μέσα από τον οργανισμό Greek Society for the Care of the Elderly. Ποτέ δεν σταμάτησε αυτόν τον αγώνα. Πριν από τέσσερα περίπου χρόνια, η Άννα χτυπήθηκε από την ασθένεια του αιώνα, την νόσο του Αλτσχάιμερ. Μόνο αυτή κατάφερε να σταματήσει την δραστήρια γυναίκα.
(Πηγή: neos kosmos)

2 COMMENTS

  1. Καλό ταξείδι Μεγάλη Ελληνίδα και άνθρωποι που αγαπάνε τους ανθρώπους και τούς βοηθάνε με τον τρόπο τους ποτέ δεν χάνοντε ούτε από τον ουρανό ούτε από τις καρδιές των ανθρώπων. ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΟΥ.

Leave a Reply