Πρόγραμμα του LaTrobe για τον Διηπειρωτικό Ελληνισμό στο Ελληνικό Κέντρο

Πρόγραμμα του LaTrobe για τον Διηπειρωτικό Ελληνισμό στο Ελληνικό Κέντρο

image

Ένα ενδιαφέρον πρόγραμμα για τον Ελληνισμό προσφέρει η Σχολή Γλωσσών και Γλωσσολογίας του Πανεπιστημίου LaTrobe σε συνεργασία με το Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης.

Το Πρόγραμμα είναι διάρκειας έξη εβδομάδων με έξη ώρες διδασκαλία την εβδομάδα, αρχίζει στις 12 Ιανουαρίου και ολοκληρώνεται στις 11 Φεβρουαρίου 2016.

Σύμφωνα με τον συντονιστή το προγράμματος κ. Δημήτρη Γκόνη, το Πρόγραμμα αυτό διερευνά διεξοδικά, θέματα που έχουν σχέση με την αποτίμηση της συγκρότησης έθνο-πολιτικών, πολλαπλών και άλλων ταυτοτήτων.

Εξετάζεται η εξέλιξη της έννοιας «Ελληνισμός», καθώς και η ποικιλία των εκδηλώσεών της σε διάφορα μέρη του κόσμου, μέσω ενός φανταστικού ταξιδιού σε πόλεις όπου διέμεναν ή διαμένουν Έλληνες.

Πόλεις όπως η Κωνσταντινούπολη, η Σμύρνη, η Θεσσαλονίκη, το Λονδίνο, η Λευκωσία, η Νέα Υόρκη και η Μελβούρνη. Εξετάζεται η ζωή των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Οθωμανικής Κυριαρχίας, ως μαθητές και επιστήμονες, ως θύματα γενοκτονίας και πολιτικής εξορίας, ως αλλοδαποί εργάτες, ως Ευρωπαίοι και ως πολίτες πολυπολιτισμικών κοινωνιών.

«Διερευνάται επίσης η επίδραση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τα αποτελέσματα του ελληνικού αλυτρωτισμού, των πολιτικών διαμαχών καθώς και ο εκμοντερνισμός της ελληνική ταυτότητας,» λέει.

Τέλος, αντιπαρατίθενται τα διάφορα οράματα/συλλήψεις του Ελληνισμού που αναπτύχθηκαν στις παραπάνω πόλεις/κοινωνίες σε σχέση με την πραγματικότητα της Ελλάδας του σήμερα.

Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει στο Ελληνικό Κέντρο Σύγχρονου Πολιτισμού (168 Lonsdale St., Melbourne).

Oι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν για πληροφορίες και εγγραφές με τον κ. Γκόνη στο email: d.gonis@latrobe.edu.au

__________________________
More information: +61 3 9662 27222

 

Φωτογραφία: Κώστας Ντεβές

1 COMMENT

Leave a Reply