45 Ελληνικοί οργανισμοί στο πλάι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

45 Ελληνικοί οργανισμοί στο πλάι της Ελληνικής Κοινότητας Μελβούρνης

image

Για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια, η Ελληνική Ορθόδοξη Κοινότητα Μελβούρνης και Βικτώριας, κατάφερε να ενώσει 45 παροικιακούς οργανισμούς και να αναβιώσει παλιές καλές εποχές παμπαροικιακών  συνεστιάσεων.

image

Σε μια εκδήλωση που έλαβε χώρα το βράδυ του Σαββάτου 17 Οκτωβρίου, στο Stars International Hall, στο Preston, συμμετείχαν περισσότερα από 600 άτομα, μεταξύ των οποίων η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στην Μελβούρνη κα. Χριστίνα Σημαντηράκη, ο Υπουργός Μικρών Επιχειρήσεων της Βικτώριας κ. Φίλιππος Δαλιδάκης, εκπρόσωποι της Εκκλησίας και της Πολιτείας της Βικτώριας, και βέβαια εκπρόσωποι παροικιακών οργανισμών, το Δ.Σ της Κοινότητας, παρουσίασε το έργο που έγινε τα τελευταία χρόνια, καθώς και τα μελλοντικά σχέδιά τους.

image

Η Ερανική Επιτροπή, που έχει συσταθεί για την ενίσχυση του έργου της Κοινότητας, συγκέντρωσε το ποσό των 100.000 δολαρίων από προσφορές πολλών ιδιωτών και αρκετών ομογενειακών συλλόγων.

image

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας κ. Βασίλης Παπαστεργιάδης, αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους για την συμμετοχή και τη στήριξή τους, ανέφερε ένα περιστατικό που θα πρέπει να ξέρουν οι απανταχού Έλληνες: “Με επισκέφθηκαν πριν λίγο καιρό ο Γερμανός Πρόξενος και εκπρόσωποι γερμανικών συλλόγων. Αυτό που μου έκανε εντύπωση, είναι ότι ζήτησαν να τους παρουσιάσω, τον τρόπο με τον οποίο καταφέραμε να ενώσουμε τους συλλόγους μας και να δημιουργήσουμε αυτό το κέντρο ελληνικού πολιτισμού, το κτίριο 15 ορόφων στο κέντρο της Μελβούρνης. Αυτό, πρέπει να το ξέρουν όλοι οι Έλληνες και κυρίως αυτοί που ζουν στην Ελλάδα: Όταν οι Έλληνες ενώνονται μπορούν να κάνουν θαύματα και να γίνουν παράδειγμα για τους άλλους λαούς. Αυτό θα είναι και το μήνυμα της σημερινής μέρας.”

Ο Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας κ. Δημήτρης Μποσινάκης, δήλωσε ενθουσιασμένος με τη συμμετοχή και υπερήφανος για ότι έχει καταφέρει η Κοινότητα τα τελευταία χρόνια: “Δεν θυμάμαι ποτέ ξανά τέτοια συμμετοχή, αυτό δείχνει ότι κάτι καλό κάνουμε, είμαστε στο σωστό δρόμο. Έχουμε πολλά μελλοντικά σχέδια να προτείνουμε στους άλλους οργανισμούς, αλλά θα τους ζητήσουμε και τις προτάσεις τους για περαιτέρω ανάπτυξη της παροικιακής δύναμης”.

Ο Σύμβουλος της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητας Μελβούρνης και Βικτώριας και συμπρόεδρος του Φεστιβάλ των “Αντιπόδων” κ. Λεωνίδας Βλαχάκης αναφέρθηκε συγκινημένος στα επιτεύγματα της ομογένειας της Μελβούρνης: “Το Κτίριο της Κοινότητάς μας, πριν από 5 χρόνια δεν υπήρχε ούτε στα σχέδια. Τώρα ένα χρόνο μετά τα εγκαίνια του Σύγχρονου Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού, μπορούμε να είμαστε όλοι υπερήφανοι, αλλά και να πάρουμε κουράγιο και δύναμη από τους υπόλοιπους συμπάροικους για να συνεχίσουμε να προσφέρουμε ότι μπορούμε, ώστε να δυναμώσει ακόμα περισσότερο η παροικία μας”.

image

Ο επιχειρηματίας και ιδρυτικό μέλος της Ερανικής Επιτροπής της Κοινότητας κ. Στέλιος Κουκουβιτάκης, μίλησε για την ίδρυση της επιτροπής: “Μαζευτήκαμε πριν λίγους μήνες κάποια άτομα που αγαπάμε την Κοινότητα και την παροικία μας, για να στηρίξουμε το έργο αυτών των ανθρώπων και γιατί η Κοινότητα είναι η μοναδική ελπίδα μας. Οι περισσότεροι οργανισμοί φθίνουν και παρακμάζουν. Πρέπει να έρθουν κοντά στην κεντρική Κοινότητα, που έχει τις δυνατότητες να παράξει έργο με τα νέα παιδιά, να την στηρίξουμε και να την μεγαλώσουμε”.

Η δημοσιογράφος του Νέου Κόσμου και ιδρυτικό μέλος της Ερανικής Επιτροπής της Κοινότητας κα. Βίβιαν Μόρρις τόνισε την ιστορικότητα αυτών των στιγμών, που φέρνουν όλους τους ελληνικούς οργανισμούς συστρατευμένους, στο πλευρό της Ελληνικής Κοινότητας: “Πρώτη φορά, τόσοι οργανισμοί και τόσοι ομογενείς έρχονται κοντά στην κοινότητα, διότι αναγνωρίζουν το έργο και το ιερό καθήκον της Κοινότητας και το αγκαλιάζουν θερμά και με ενθουσιασμό.”

Το μέλος της Ερανικής Επιτροπής της Κοινότητας κ. Μιχάλης Καραμίτος, τόνισε χαρακτηριστικά: “Είναι μεγάλη βραδιά για μας η σημερινή, διότι καταφέραμε μετά από τόσα χρόνια, να συγκεντρώσουμε τόσους ελληνικούς οργανισμούς για το κοινό καλό. Το κοινό καλό δεν είναι άλλο από το να ρίξουμε τα θεμέλια, ώστε να μείνουν τα παιδιά μας Έλληνες. Και αυτό θα επιτευχθεί, όχι μόνο με το Σύγχρονο Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά διατηρώντας την γλώσσα με τα σχολεία μας και διατηρώντας τα έθιμα και την κουλτούρα μας”.

imageimageimageimage

Στην εκδήλωση οι καλεσμένοι απόλαυσαν εξαιρετικά εδέσματα, χειροκρότησαν τα χορευτικά συγκροτήματα της Παγκρητίου Ενώσεως και της Ποντιακής Εστίας, ενώ ακολούθησε πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

image

imageimageimage

Φωτογραφίες: Κώστας Ντεβές